De-dood-van-de-zoon

Een intieme concertzaal, een goede verteller, prachtige muziek en het unieke verhaal van Jezus’ laatste uren, dat zijn ingrediënten voor een indrukwekkende avond bij ‘De Dood van de Zoon’.

We worden welkom geheten door Pieter-Jan Rodenburg. Niet klappen, telefoons uit en geen geflits van foto-toestellen zijn instructies die we krijgen. Het zal een avond worden van stilte. De woorden van Pieter-Jan echoën nog na en de muziek klinkt al. Een krachtig openingslied als voorbode voor een indrukwekkende avond.

‘Lordy save my soul.
From the darkness,
From the storm,
From satan,
From myself’.

Na het lied start de verteller zijn verhaal. Op een indrukwekkende manier komt het, soms zo versleten, Paasverhaal opnieuw tot leven. Blokken muziek worden afgewisseld met vertellingen. We leven mee met Judas. Hoe voelt het wanneer de duivel bezit van je neemt? Er wordt gezongen ‘It is time to put God away’.

Jezus worsteling met God wordt op een intense manier beleefd met de muziek van The Avett Brothers, de klaagzang van een stervende zeeman klinkt. Jezus’ worsteling wordt afgesloten met een schitterend duet van Leonard Cohan, ‘If it be your will’.

Het verhaal gaat verder. We focussen ons Petrus. Hij vecht. Hij wordt terecht gewezen. Hij volgt. Waar Jezus zweeg, sprak Petrus. Drie keer. Op een bizarre manier in beeld gebracht. Bombastische muziek. Wauw! Een indrukwekkend lichtspel en een verteller die Jezus en Petrus tegelijkertijd speelt. Kippenvel! Het brengt het verraad van zoveel eeuwen geleden dichtbij. Je ervaart Petrus pijn en frustratie over zijn verraad. Vertwijfeld klinkt het, ‘I cannot take back what I’ve done’.

We richten ons weer op Jezus. Door de intense vertellingen lopen we met Hem mee. Zijn wonden worden op ons netvlies getekend. We ervaren iets van Zijn pijn, strijd en lijden. Psalm 22 komt tot leven. Terwijl Jezus vecht voor Zijn leven, komt een misdadiger tot inkeer. Fluisterend klinkt het, ‘Jesus, Jesus help me, I’m alone in this world. (…) Wake up dead man!’ Zo mooi gezongen. Prachtig gitaarspel. Even later klinkt aangrijpende ‘Lord, can You hear Me now?’

En dan doven de lichten.

‘In Uw handen beveel Ik Mijn Geest’.

De kaars wordt uitgeblazen.

Het is donker en stil.

Niemand durft te bewegen.

Iedereen houdt zijn adem in.

Pas wanneer de klanken van het volgende lied klinken haalt iedereen adem. De banken kraken. De bladzijde van het programmaboekje worden omgeslagen. Is dit het einde? Nee! Want wat een afsluiter heeft De Dood van de Zoon. Healing Day van Bill Fay. Een zin die de rest van de avond, en het paasweekend, niet meer uit je hoofd gaat. ‘It will be okay, on healing day.’ Dan is het klaar.

Één voor een stappen die muzikanten het podium af.

Het geluid sterft weg.

Plotseling is het stil.

Pas in de stilte besef je hoe mooi, intens en indrukwekkend deze avond was.

Daar doen al deze woorden aan tekort.

Je moet het gewoon beleven.

De Dood van de Zoon, bedankt!

Pieter-Jan en Christian, band en muzikanten, bedankt! Jullie hebben een kunstwerk neergezet. Het was mooi, het was om te janken zo mooi!

Bron foto: De Dood van de Zoon

***

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf? Vul hiernaast rechts je e-mailadres in bij ‘Volg deze blog’ en je krijgt automatisch een mailtje als ik een nieuw bericht plaats. Of like de mijn facebook-pagina en mis geen update.

Gewoon doorlezen:

The following two tabs change content below.
Wat blijft er nog van je geloof over, wanneer je je reformatorische en religieuze roots achter laat? Leenard.Kanselaar.nl schrijft over opnieuw geloven, wat anders is dan je denkt. Lees meer »

Laatste berichten van Leenard Kanselaar (toon alles)

1 reactie

  • vader Jakob

    Ik moest aan Romeinen 5:10 denken toen ik bovenstaande las
    “Want als wij, toen wij vijanden waren, met God verzoend zijn door de dood van Zijn Zoon, hoeveel te meer zullen wij behouden worden door Zijn leven, omdat wij verzoend zijn.”

    Het verhaal was niet afgelopen met de dood van de Zoon. De dood heeft niet het laatste woord. Hij leeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *